Marknadsföring, Sökmotoroptimering, Design & Utveckling

Starta webbshop – Professionell, Kvalitativ, Enkel & Gratis

Funderat på att starta en webbshop? Många upplever det som ett stort och dyrt projekt. Idag behöver faktiskt inte vägen till en professionell vara speciellt tidskrävande. Det behöver inte heller kosta en krona. Vi tänkte därav försöka bryta ner vad som behövs med förklaring och även källor för att påbörja försäljning utav dina produkter. Du kan följa denna guide helt utan programmeringskunskap. Du behöver dock inneha kunskap kring att installera wordpress. Det är relativt enkelt att lära sig, kika på How to install wordpress av JackkTutorials. Han använder sig även utav gratistjänster för webbhotell och domän.

Du har nog upptäckt hur dålig jag(Sebastian) är på att forma texter bra, irriterat dig över min särskrivning. Du förstår nog varför jag inaktiverat kommentarsfältet. Vi söker därför en duktig skribent som kan renskriva och ta över detta område. Finns det intresse? Ansök nu! Tills vi hittat detta så hoppas jag att du kan ha överseende med mig.

1. Webbshop – Nisch & Namn
Du måste som start komma på ett namn på din verksamhet. Du måste också ha eller starta ett bolag, låt dig inte skrämmas utav ordet. Det är faktiskt inte så svårt som man gärna får det att låta. Utnyttja Verksamt.se – Välja Företagsform för att hitta den bolagsform som passar dina behov bäst. Har du ett litet startkapital så kan du köpa allt färdigt hos Svenska Standardbolag. Det viktigaste att veta beroende på bolagsform finns på Verksamt. Du kan också naturligtvis använda Google för att lära dig precis allt. Man kan även använda sig utav en redovisningsbyrå för att göra det ännu enklare för sig. Vi använder oss utav PWC.

2. Webbshop – Domän & Webbhotell – Läs mer här
Att registrera en domän ser ungefär likadant ut överallt. Priserna varierar och beror på kampanjtider hos leverantörer. Normalt ligger ett .se domän på mellan 20 – 120kr/år. När du registrerar ditt domän så utgår du från vart du vill sälja i världen. Ska du sälja internationellt så använder du dig utav .com, inom svenska radier .se. Du vill också ha ett webbhotell för din hemsida. Vi använder oss utav Binero. Dem är utnämnda till Sveriges bästa leverantör utav dessa tjänster och det avspeglar sig verkligen.

3. Webbshop – Content Management System (CMS) – Läs mer här
Innehållshanteringssystem(CMS) är ett system som är framtaget just för att förenkla processen med att starta. WordPress är ett exempel. Det tillåter användaren att installera färdiga hemsidor med några knappklick. En stor del frivilliga entusiaster utvecklar tilläggsprogram med olika inriktningar som dem säljer på sidor som Envato. Eftersom vi ska starta en webbshop så behöver vi ha samtliga system för en funktionell sådan. Till WordPress finns därav ett större tillägg vid namn Woocommerce. Vi rekommenderar starkt våra kunder till WordPress och Woocommerce. Men vid intresse så finns det några andra nämnvärda e-handelsprogram så som PrestaShop, Magento, OpenCart, Shopify, CS-Cart, osCommerce och 3dcart.

4. Webbshop – Tema – Sök här
Temadags och vårt naturliga val blir såklart Envato. Leta efter teman på sökord så som “bransch Woocommerce”. När du funnit ditt tema så installerar du det enligt medföljande dokumentation. Läs även vår artikel om hur du sökmotoroptimerar ditt innehåll på bästa sätt. Detta hjälper dig att bygga en bra grund inför sökmotoroptimeringen utav individuella produkter.

5. Webbshop – Betalningsalternativ
Du vill nog erbjuda dina kunder olika val för betalning te.x Swish, Klarna eller Paypal? Det är inga problem eftersom du valde ett CMS som bakgrund. Alla lösningar finns redan klara att köpas in för några billiga kronor, i många fall finns dem redan gratis. Du registrerar dig bara hos de betalningsalternativ du vill ha. Du tar sedan och anger de uppgifter du fick tillbaka i administratörspanelen på hemsidan. Tilläggen installeras oftast också med ett klick. Kör DEMO och få förståelse för hur allt hänger ihop med varandra. Det är väldigt enkelt när man hittar den logiska tråden.

6. Webbshop – Logistiklösning?
Logistiklösningar varierar lite på produkt och budget. Hur vill du att utskicken utav produkterna ska gå till? Ska någon packa det åt dig? Behöver du ha en skräddarsydd anslutning till denna partner eller har dom redan en för WooCommerce? Vill du installera tillägg som vad frakten kostar och applicera det på priset automatiskt så finns det färdiga tilläggsanslutningar till DHL, Postnord, Schenker & Bring. Kika vem som ger bäst och enklast lösning för dig. Vid intresse för tredjepartshantering så rekommenderar vi Strömberg Distribution.

7. Webbshop – Kassasystem?
Kassasystem är nog endast relevant om du sysslar med eventförsäljning eller butik. Då kan det vara passande att kolla om ditt kassasystem redan har anslutningar till ditt nu utvalda CMS WooCommerce. I många fall finns det klart och efter en startavgift så har man en synkad kassa med webb. Nyttigt för att ha en bra koll på lagret med mera.

8. Webbshop – Redovisningsprogram?
Varför inte göra det väldigt enkelt för dig med bokföringen och koppla på Visma eller Fortnox. Detta är precis lika enkelt som alla andra tillägg, du installerar och följer tydliga instruktioner.

9. Webbshop – Översättning?
Om du vill ha WooCommerce översatt till Svenska så har FSData varit bussiga och delat en.

Kör! 
Du har nu möjligen en fullt fungerande webbshop med allt nödvändigt för att påbörja försäljning. Det är nu dags att nå ut till dina kunder, detta kan du göra genom många smarta vägar. Vi vill försöka beskriva dem och ge dig möjligheten till att utföra jobbet på egen hand. Så starta med att försöka följa Synas först på Google. Vi uppdaterar med nya guider löpande och många hänger ihop med varandra.

Återigen så är vi i desperat behov utav någon duktig tangentbordslirare. Ansök till oss! Finns det frågor som vi kan vara till hjälp med så tveka inte på att kontakta oss.