Marknadsföring, Sökmotoroptimering, Design & Utveckling

Internetjättar går samman mot FCC – vill försvara nätneutraliteten

fccStrax innan jul kom det ödesdigra beslutet från den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC att man vill slopa de regler kring nätneutralitet som infördes under Barack Obamas tid som president. Den republikanska majoriteten vann omröstningen med 3-2. Sedan dess har det kokat av vrede i många vrår, då de nya reglerna (eller avsaknaden av regler) i princip öppnar för att internetleverantörer och mobiloperatörer kan ge gräddfiler för vissa aktörer – förmodligen de som betalar bäst för det, vilket så klart riskerar att cementera jättarnas dominans på nätet och gör det väsentligt svårare för nya aktörer att etablera sig och kunna konkurrera.

Men från nätjättarnas håll ar det varit relativt tyst, annat än enstaka standarduttalanden om att de tycker att det är viktigt att värna nätneutraliteten. Men väl tillbaka från helgledigheten verkar det ha tagit eld i brasan. The Internet Association (som består av såväl infrastrukturjättar som Google och Microsoft, streamingaktörer som Netflix och Spotify, e-handlare som Ebay och Amazon, sociala nätverk som Facebook och Twitter, och många andra stora och mindre aktörer), meddelade att man planerar att dra FCC inför domstol i ett försök att stoppa genomförandet av det nya förslaget.

Att de gör det är egentligen inte märkligt (om vi bortser från den självklara goodwill ett motstånd medför), trots att det vid en första anblick kan tyckas att slopandet av nätneutraliteten som sagt borde gynna många av dem gentemot mindre konkurrenter. Men om de nya reglerna öppnar för att leverantörerna får erbjuda gräddfiler, öppnar det även för att de kan ta en hel del extra betalt för detta – något som få lär vara intresserade av. Så låt oss hoppas att sista ordet ännu inte är sagt. Vi kommer definitivt följa frågan under våren. Och läs gärna vidare kring The Internet Associations besked hos New York Times.

 

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från: Klicka här för att gå till orginal