12 sätt att SEO-boosta din WordPress-sajt

Wordpress seoAtt ett kontinuerligt och effektivt SEO-arbete är högst nödvändigt för att prestera bra i sökmotorernas ranking känner de flesta till – alla vill förstås hamna så högt upp som möjligt och hittas i relevanta sökningar. Dagens sökmotorer har också implementerat sofistikerade AI-system som bedömer webbplatser utifrån flera faktorer i sidornas programmering. 

I dag använder också enormt många, både privatpersoner och företag, gratis öppen källkod-baserade CMS-plattformar som WordPress och Wix. Även om dessa byggt för att vara enkla att SEO-optimera så finns det en del nackdelar med dem som gör att resultatet kan bli ett annat. Till exempel kan användandet av så kallade shortcodes göra att WordPress-sidor blir lite tyngre att SEO-optimera än ”vanliga sidor”. Här kommer några nyttiga tips på hur du kan optimera din WordPress-sajt så att den presterar så bra som möjligt i sökresultaten.

1. Strukturering av permalänkar

Permalänkar är de permanenta webbadresserna som pekar besökare till din webbplats eller någon specifik sida på din webbplats. Folk använder dessa länkar för att länka till din sida. Sikta därför på att göra URL-adressen mer definierad och beskrivande så att den blir mer maximalt meningsfull för sökrobotarna när sidan crawlas.

2. Kartlägg din webbplats

Så kallad site mapping är i grunden en översikt för utvecklaren av en webbplats för att veta exakt vilka sidor och vilket innehåll som finns på webbplatsen. Men en väl utformad och organiserad site mapping hjälper också sökrobotarna att effektivare crawla webbplatsens sidinnehåll – vilket också kan borga för bättre SEO.

3. Optimera bilder och grafik

Bilder är som bekant kanske det absolut viktigaste elementet på en webbplats – en bild säger mer än tusen ord, som talesättet lyder. Bilder gör helt enkelt innehållet mer interaktivt och tilltalande.Tyvärr är optimeringen av bilderna allt för ofta en förbisedd del av webbplatsbygget.

De två viktigaste faktorerna är storlek och kvalitet – alltför högupplösta bilder (och därmed stor filstorlek) har en direkt effekt på webbplatsens hastighet, vilket som bekant är en extremt viktig rankingfaktor. Sökmotorernas robotar kommer också att titta på informationen som bilderna tillhandahåller som exempelvis alt-text och filnamn.

Givetvis ska bilder också skala bra för mobila besökare, om viss grafik bara ”fungerar” bra på en större skärm bör du överväga att ta bort eller byta ut den i mobilversionen. Genom att noggrant se över dessa aspekter med samtliga bilder du använder på din webbplats kan du kraftigt öka den övergripande prestandan och rankningen.

4. Responsivt är din lag

Majoriteten av alla användare besöker webbplatser via smartphones, och Google har också valt att sätta sitt mobila söxindex i förarsätet för rankingar. Så, skapa en responsiv webbplats som enkelt kan anpassa sig efter skärmens storlek och erbjuda alla funktioner även i mobila webbläsare också. Egentligen ska det inte behöva nämnas 2018, men vissa missar fortfarande delar av mobilanpassningen. I WordPress-miljö handlar det oftast om användning av icke mobilanpassade teman och plugins. Och apropå teman …

5. Använd bara SEO-optimerade teman

Det finns oändligt många olika så kallade teman (helt enkelt färdiga mallar att anpassa ditt innehåll efter) till WordPress att välja mellan, och det är inte alltid så enkelt att veta vad du ska tänka på när du väljer. En sak ska du dock ha klart för dig: det WordPress-tema du valt spelar en viktig roll i webbplatsens övergripande prestanda och därmed även för din SEO. Säkerställ därför att ditt tema är SEO-vänligt med en snabbladdad grafik, bra mobilanpassning och att det är väl underhållet och enkelt att uppdatera till nya standarder. Det finns förstås fler saker att ha i åtanke, men dessa aspekter är ett måste för en god SEO-prestanda och funktionalitet.

6. Välj ett bra webbhotell

Att välja rätt leverantör av webbhosting är ofta förbisett – men inte desto mindre viktigt. Eftersom hastigheten på webbplatser till stor del är beroende av webbhotellets servrar och infrastruktur kan rätt val hjälpa dig att sväva högre i sökrankingen. Ett bra webbhotell ser också till att din webbplats rullar på som den ska även om den i perioder skulle få kraftigt ökad trafik.

7. Uppdatera ofta(re)

Sökmotorer kommer aldrig ranka din webbplats högt om den befinner sig i ett vakuum utan några som helst uppdateringar eller aktivitet. Snarare premieras webbplatser som uppdateras ofta och är väl anslutna både internt och externt. Med hjälp av interna och externa länkar i dina inlägg känner sökmotorns robotar av att sajten lever, är aktiv och underhållen. En bra länkpraxis underlättar också för besökaren och ökar chansen att hen stannar kvar och tar del av mer innehåll. Men …

8. Använd inte ”dåliga” länkar

Det är som sagt en god praxis att tillhandahålla interna och externa länkar som är direkt relaterade till ditt innehåll och tillför ett mervärde – men försök att undvika att använda interna och externa länkar enbart för reklam ellr för att främja produkter eller ditt varumärke. Det kan verka som en petitess men faktum är att det kan inverka mycket negativt på rankingen av en webbplats.

Många gör dessvärre misstaget att anlita någon lirare för att ”bygga länkar”. Det är förmodligen det snabbaste sättet att få en Google-”bestraffning” på. Onaturliga länkar är det vanligaste manuellt orsakade problemet som  Google Search Console anmärker på. I Search Console kan du ta reda på huruvida du ligger pyrt till (se först till att din webbplats är verifierad med Search Console). Om kontrollen meddelar att du har många ”onaturliga länkar till din webbplats” betyder det nästan alltid att du har drabbats av en bestraffning. Oavsett om du redan bestraffats eller inte, är det en bra idé att gå igenom länkarna till din webbplats i Search Console (i synnerhet om du anlitat en ”länkbyggare”) och städa upp ordentligt.

Enklaste sättet att göra det på är att gå till avdelningen ”länkar till din webbplats” i Search Console och skriva ner alla spammiga, irrelevanta och misstänkta länkar. Ta därefter kontakt med dessa webbplatser och be dem att ta ner länken. För eventuella länkar som du inte kan få ner, använd Googles verktyg ”avvisa bakåtlänkar” (se till att läsa på innan, så att du vet vad du gör här).

Var uthållig och långsiktig i det här arbetet. Google vill se att du har gjort en ansträngning innan din webbplats bestraffning lyfts bort. När du är färdig kan du skicka in en omprövningsförfrågan med den rätta informationen. Slutligen använder du aldrig mer en ”länkbyggare” i ditt SEO-arbete – det är varken långsiktigt eller ett relevant förfarande om du är en seriös aktör.

Ha också i åtanke att så kallade affiliate-webbplatser är särskilt benägna att bli straffade av Google, så se till att du minimerar antalet slentrianmässiga affiliate-länkar på din webbplats. Du vill inte bli straffad för skumma affiliate-länkar, lita på oss.

9. Använd ett dedikerat SEO-plugin

Det finns en uppsjö bra dedikerade SEO-plugins som är specifikt utvecklade för att förbättra SEO på WordPress-webbplatser. Yoast är den mest kända och används av väldigt många webbplatser (som till exempel den här bloggen).

Genom att använda SEO-plugins får du ytterligare funktioner och överblick över hur pass SEO-optimerade dina sidor är, och vad du eventuellt bör förbättra – det är ett ovärderligt verktyg när du vill att din WordPress-webbplats ska klättra högre i sökresultaten.

Men ett varningens finger: att bli besatt av att få Yoasts ”gröna ljus” kan bli kontraproduktivt om du känner dig nöjd så fort nyckelordet verkar fungera. Tro inte att SEO enbart handlar om att använda nyckelord – börja i stället tänka på hur du kan engagera dina besökare maximalt genom videoklipp, guider och annat som folk faktiskt har nytta av och därför gärna länkar och delar vidare.

Sökord är givetvis ändå av stor vikt, men fokusera på att göra en bra research på vilka sökord du bör använda och vilka du bör undvika. Och använd dem på rätt sätt – rubriker och metabeskrivningar ska vara av god språklig kvalitet och inte bara en stapling av sökord du tror ska prestera bra i sökmotorer. Men till syvende och sist handlar det om att du ska känna att du kan lita på at ditt innehåll är så pass bra och intressant att det kommer att locka till läsning utan billiga tricks.

10. Skapa innehållet utifrån sökorden

I stället för att försöka packa in de relevanta sökordet/sökorden i innehållet – bygg innehållet kring sökord för ännu större effekt. Sökord som används i metataggar, titlar och rubriker hjälper sökmotorer att förstå innehållet bättre. Innehållet är i mångt och mycket ryggraden på din webbplats, ägna det därför obegränsat med eftertänksamhet och kärlek i SEO-anpassningen. Det kommer utan tvekan att ge en stark effekt på hur sökmotorerna rankar din webbplats.

11. Satsa på kvalitetsinnehåll

Plagierat innehåll av låg kvalitet har en direkt negativ effekt på en webbplats rankning. Få av algoritmerna är enbart utformade för att kontrollera innehållet och kvaliteten på innehållet. Algoritmerna bedömer specifikt en webbplats för innehållets relevans och användbarhet.

Många sysslar tyvärr med att duplicera samma sidor om och om igen, och bara byta ut några ord på varje sida. Det är till exempel vanligt i lokal SEO att företag skapar geografiska landningssidor för flera platser – det är inte att rekommendera. Låt i stället varje sådan sida ha unikt innehåll som är kopplat till den geografiska platsen som sidan handlar om, som foton, recensioner, anställda och liknande.

12. Satsa på ”long tail”-innehåll

Användning av så kallad ”long tail”-innehåll, det vill säga tidlöst och högkvalitativa texter som kan fortsätta attrahera besökare under lång tid, tenderar också att öka din SEO-ranking. Long tail är enkelt beskrivet att ta steget bortom det korta och snabba och ytliga innehållet (även om kort och snabbt givetvis också kan ha en plats på din sajt, men utan att dominera) och producera i stället innehåll som känns relevant och aktuellt även inom överskådlig framtid.

Sikta därför också på att använda ”long tail”-sökord – de kommunicerar också på ett tydligare sätt med sökrobotarna och hjälper till att öka sökrankningen. Om du lyckats nischa ditt innehåll finns alla möjligheter att använda fler unika sökord – som inte är så högfrekvent använda som till exempel ”SEO-optimering”. Det kommer hjälpa dig att sticka ut i sökresultaten. Ofta kan du bygga upp din SEO utifrån användarfokuserade frågor. Använd därför många tänkbara användarfrågor i ditt innehåll eller skriv ett kommunikativt innehåll ur den tänkta besökarens synvinkel och intresse.

Är du osäker på på vad detta innebär? En bra utgångspunkt är att sätta en rubrik av typen ”Så gör … / Så fungerar … ” eller  ”10 sätt att … ” och liknande och sträva efter att bygga upp innehållet helt kring användarnyttan. Välj specifika sökord som har mindre konkurrens och som är mer nischade. Ett sätt att få bättre ranking är att gå mer på djupet mot målgruppen som ditt innehåll vänder sig till. Till exempel bör du sikta på att i stället för att använda ”SEO-konsult” göra det mer nischat till ”WordPress SEO-konsult” och istället för att bara skriva ”Gå igenom skilsmässa” utveckla det hela till ”Gå igenom skilsmässa utan att bli skuldsatt för resten av livet” (om det nu är något dylikt din sida skulle handla om). Specifikt är alltid bättre, helt enkelt.

Du bör alltid googla ditt sökord och analysera sökresultat för att se hur konkurrenskraftigt det är. Annars finns risken att du ägnar timmar åt en artikel som du inte vet om den kommer att träffa någorlunda rätt. Det enklaste sättet att researcha sökords konkurrenskraft är genom att ladda ner Mozbar Chrome Extension, som gör det möjligt för dig att googla vilket sökord som helst och se resultat utifrån mätpunkterna DA (Domain Authority och PA (Page Authority). Ju högre dessa tal är desto mer konkurrensutsatt är sökordet – håll dig så gott du kan inom din viktklass, chansen är stor att du drunknar om du försöker tävla med tungviktarna direkt.

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från Klicka här för att gå till orginal

Du kanske gillar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More