DuckDuckGo fortsätter växa – allt fler värnar om sin integritet

duckduckgoVi har påtalat det tidigare, och vi vill inte vara tjatiga, men den integritetsvänliga sökmotorn DuckDuckGo fortsätter i snabb takt ta mark på den globala sökmarknaden. Det är enligt oss en bra sak, inte enbart för att DuckDuckGo inte sparar och spårar sina användare i syfte att visa riktade annonser för dem, utan för att det ur alla synvinklar alltid är positivt en ökad konkurrens på marknaden – inte minst inom sök.

Om allt fler väljer en sökmotor som DuckDuckGo kan det förhoppningsvis på sikt även skapa incitament för Google att i högre grad leva upp till sin gamla devis ”Don’t be evil” ifråga om hur mycket data man sparar om sina användare och hur man hanterar rankingen av sökresultat (som bekant har sökjätten ålagts gigantiska böter av EU för att ha favoriserat sina egna tjänster i sökresultat).

Men nu skulle det ju som sagt handla om DuckDuckGo, som alltså fortsätter öka kraftigt. Under 2018 passerade man för första gången någonsin såväl milstolparna 6, 7 ,8 och 9 miljarder sökningar. Totalt landade man på 9 239 676 317 under förra året, jämfört med 5 915 745 384 sökningar under 2017 och knappt 4 miljarder sökningar under 2016.

duckduckgo twitter

I snitt räknar man nu alltså in över 25 miljoner sökningar per dag (under slutet av året var den siffran betydligt högre, och den fortsätter öka. Under oktober låg snittet på över 30 miljoner sökningar). Rekordet under året var 34 406 841 sökningar för en enskild dag. DuckDuckGo själva är övertygade om att de dessutom kommer att krossa samtliga siffror under 2019.

duckduckgo växer

En av huvudanledningarna till DuckDuckGos snabba tillväxt är förstås de många avslöjanden och säkerhetsskandaler som uppdagats under 2010-talet. Internetanvändare har helt enkelt blivit mer medvetna och oroade över sin integritet och hur deras data används och delas. Till exempel ökade DuckDuckGo extra mycket efter Facebooks Cambridge Analytica-skandal och efter att Google bekräftat att miljontals konton på Google+ hamnat på villovägar.

Skandaler driver på tillväxten

Men, oavsett hur många avslöjanden om tveksamheter hos jättarna vi får se, lär användarna knappast helt och hållet överge Google och Facebook än på ett tag. Ändå fortsätter DuckDuckGos popularitet som sagt att växa och enligt NetMarketShare är DuckDuckGo idag den sjunde populäraste sökmotorn i världen. Dessutom står DuckDuckGo upp för frågor som hela tiden blivit allt mer relevanta. Man har också tagit steget från att bara vara en sökmotor till att nu även erbjuda Privacy Essentials, en mer omfattande svit av verktyg för att öka integriteten över användarens hela surfupplevelse. På sin webbplats försöker man också utbilda användarna i hur de själva kan öka säkerheten och integriteten när de använder olika tjänster.

duckduckgo tips

Sammantaget innebär den här utvecklingen också att allt fler webbutvecklare och SEO-marknadsförare lär börja hålla mer koll på vad som händer utanför Google, och lära sig hur de kan arbeta mot DuckDuckGo-plattformen. Har du ännu inte testat DuckDuckGo? Gör det, chansen är att du blir mer än glatt överraskad!

 

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från Klicka här för att gå till orginal

Du kanske gillar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More