EU:s förslag för ny upphovsrätt måste skrivas om

eu-copyrightNyligen berättade vi om att EU-parlamentets rättsliga utskott röstade för det hårt kritiserade förslaget om nya upphovsrättsregler – som bland annat inkluderade den så kallade länkskatten, som i korthet handlar om att plattformar och webbsidor ska tvingas betala en slags licensavgift för vissa typer av länkat material.

En annan omdebatterad aspekt av förslaget är att ansvaret för upphovsrättskyddat material som laddas upp i stort sett helt flyttar från enstaka användare till plattformsägarna – något som kritikerna menar kan komma att leda till strikt filtrering som i förlängningen underminerar användande av material för exempelvis parodier och memes.

För att reglerna så småningom ska kunna träda i kraft måste nästa instans i EU-parlamentet, som är plenum, också godkänna förslaget. Men där stötte man i slutet av förra veckan omgående på patrull. EU-parlamentets plenum röstade nämligen med 40 rösters övervikt nej till att låta förslaget gå direkt vidare till förhandling. I stället kräver man att förslaget omarbetas och läggs fram för en ny omröstning i september. Framför allt menar man att det råder för stor osäkerhet kring artikel 11 och 13 i förslaget, som handlar om hur just eventuella innehållsfilter och den tidigare nämnda länkskatten kan komma att anammas.

Från svenskt håll råder en delvis splittrad syn. Under Almedalsveckan som ägde rum förra veckan avhandlades frågan i en panel. Musikernas upphovsrättsorganisation STIM menar att kritiken mot förslaget delvis varit obefogad och överdriven.

– Det kanske finns sådant som man tycker är oproportionerligt i förslagen, men det står i lagförslaget att innehållsfilter ska vara proportionerliga och det är något som kommer att lösa sig i förhandlingar, menade STIM:s vice ordförande Elisabet Widlund, en hållning som fick medhåll av bland andra KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson. Däremot kritiserades förslaget av EU-representanter från samtliga övriga riksdagspartier (samt Fi, som också är representerade i EU-parlamentet).

“Det här är väldigt bra för internet och yttrandefriheten. Tack vare det enorma medborgerliga engagemanget med tiotusentals människor som har hört av sig till sina parlamentariker lyckades vi stoppa förslaget. Nästa steg är att övertyga parlamentet om att anta ett bättre förslag vid nästa möte i september”, skriver till exempel Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson i en kommentar till SVT.

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från Klicka här för att gå till orginal

Du kanske gillar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More