FCC:s nya lag röstades ner – men lång väg kvar till räddning

fcc protest net neutralityEtt av förra årets stora samtalsämnen i IT-världen var utan tvekan att den amerikanska motsvarigheten till Post- och Telestyrelsen, FCC, röstade för ett slopande av nätneutraliteten och därmed teoretiskt öppnade för leverantörer att prioritera vissa typer av nättjänster (förslagsvis jättar som kan betala för en gräddfil, menade kritikerna). Sedan dess har debatten varit hård och flera stora aktörer har tagit ställning för nätneutraliteten (något vi skrivit om tidigare). För att FCC:s nya lagstiftning ska börja gälla (11 juni är satt som datum), krävs dock att den först passerar både senaten och representanthuset. Under onsdagskvällen den här veckan kom ett litet ljus för nätneutralitetens förespråkare. Något överraskande röstade 52 senatorer för att rulla tillbaka de föreslagna ändringarna, som officiellt benämns Federal Communication Commissions Restoring Internet Freedom Order, medan 47 ville gå på FCC:s linje.

Omröstningen kunde ske efter att kongressen utnyttjat den så kallade Congressional Review Act, eller CRA, som är en möjlighet som tillåter kongressen att hålla omröstning om att rulla tillbaka de senaste besluten från amerikanska myndigheter. Normalt sett skulle en omröstning i senaten aldrig kommit till stånd, eftersom republikanerna (som stöder slopandet av nätneutraliteten) har majoritet i kongressen. CRA tillåter dock senatorer att tvinga fram en omröstning genom att samla minst 30 underskrifter. I omröstningen röstade samtliga 49 demokrater för att rulla tillbaka FCC:s beslut, något som också fick stöd av tre republikanska senatorer – vilket alltså räckte för en vinst.

Långt kvar till räddning

Men det hela kan med stor sannolikhet ändå visa sig bli en högst symbolisk seger, åtminstone för tillfället. För att de tidigare reglerna för nätneutralitet faktiskt ska återinföras måste ytterligare två saker hända. Först måste även representanthuset använda CRA för att kunna rulla tillbaka FCC:s beslut. Och där är det betydligt tuffare att fixa. I stället för 30 signaturer krävs underskrifter från en majoritet av representanthuset. Även om det får stöd av alla demokrater, skulle det fortfarande krävas stöd från 22 republikaner, vilket bör ses som en rejäl högoddsare. Och om en omröstning trots allt drevs igenom och återrullandet fick majoritet även här, skulle det ändå krävas att högsta hönset skriver under – och president Trump har redan uttryckt ett starkt stöd för FCC:s slopande av nätneutraliteten (han har själv länge förespråkat det).

Därför handlar mycket om att helt enkelt sätta frågan högt på agendan och göra väljare (inte minst unga) medvetna om den och tvinga senatorer och ledamöter att visa sin hållning. Och inför ett stundande så kallat midterms-val är det nog så viktigt. Sedan vet vi ju inte heller alltid var vi har presidenten. Donald Trump har en tendens att kunna svänga snabbt i sina hållningar efter att ha pratat med någon, läst eller sett något på tv eller bara genom ett rent impulsivt infall.

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från Klicka här för att gå till orginal

Du kanske gillar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More