Google får rekordböter av EU

Google får rekordböter av EU4,3 miljarder euro. Så stora böter har EU-kommissionen kastat i knät på Google för att giganten enligt EU missbrukat sin dominerande ställning på marknaden. Motsvarande 45 miljarder kronor är förstås en mastodontsumma för nästan alla företag (och nationer, för den delen) men med tanke på att Google drar in över en halv miljard om dagen så drabbar det inte direkt någon fattig.

Nåväl, det hela bottnar i att Google enligt EU:s utredning på flera sätt begått brott mot den fira konkurrensen och EU:s konkurrensregler. I EU:s dom förklaras hur Google på ett otillåtet sätt utnyttjat sitt mobiloperativsystem Androids dominans på marknaden för att gynna även sin egen sökmotor och webbläsare.

Bland annat har Google krävt att mobiltillverkare ska förinstallera mobilversionen av Chrome och Google som förvald sökmotor i systemet. Dessutom ska Google också ha stoppat mobiltillverkare från att sälja mobiltelefoner med andra system och förinstallerade program, skriver EU i ett pressmeddelande. Domen har föregåtts av en utdragen utredning av hur Google utformat sina kontrakt med tillverkare av mobiltelefoner och mobiloperatörer.

Så sent som förra året fick Google böter av EU för att ha favoriserat sina egna e-handelsplatser i sökresultat. Bötesbeloppet den gången stannade då på drygt halva summan av sommarens lapp, 2,4 miljarder euro. Då menade man att Google agerat olagligt under EU:s antitrustregler, och förhindrat andra företag möjligheten att konkurrera och skapa nytt – samt förhindrat europeiska konsumenter från att kunna välja fritt

Google har nu 90 dagar på sig att betala bötesbeloppet – annars riskerar man en ännu större smäll.EU hotar med böter på 5 procent av huvudbolaget Alphabets dagliga globala omsättning – utöver det bötesbelopp som Google redan ålagts.

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från Klicka här för att gå till orginal

Du kanske gillar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More