Googles QUIC-protokoll blir HTTP/3

HTTP3Vi har knappt hunnit komma igång med HTTP/2, som introducerades i mitten av 2015 – och som enligt W3Techs statistik för november 2018 stöds av 31,4 procent av världens 10 miljoner mest besökta webbplatser. Men redan nu börjar bli dags för efterföljaren HTTP/3, det meddelar Internet Engineering Task Force (IETF).

När HTTP/2 blev en officiell protokollstandard var det en vidareutveckling av Googles SPDY-teknik, och även den kommande tredje versionen har sina rötter hos sökjätten. Det handlar om Googles experimentprotokoll HTTP-over-QUIC (Quick UDP Internet Connections), en omskrivning av HTTP-protokollet som använder Googles QUIC istället för TCP (Transmission Control Protocol) som basteknik.

Google har en längre tid lyft fram QUIC som en överlägsen teknik, eftersom den kombinerar HTTP/2, TCP, UDP och TLS (för kryptering), och mycket mer. Tester har också visat att QUIC är både snabbare och säkrare än andra tekniker på grund av dess krypterade standardinstallation (nuvarande HTTP-over-QUIC-protokollutkast använder det nyligen släppta TLS 1.3-protokollet).

QUIC föreslogs ursprungligen som utkast till standard vid IETF 2015, och HTTP-over-QUIC, föreslogs ett år senare, i juli 2016.Sedan dess har stöd för HTTP-over-QUIC lagts till i Chrome (som standard) och Opera (som opt-in) samt på LiteSpeeds webbservrar. Under en lång tid stödde endast Googles servrar HTTP-over-QUIC-anslutningar, men i år började även Facebook anta den nya tekniken. Av ovan nämnda statistik från W3Techs stöds QUIC av endast 1,2 procent av de 10 miljoner mest besökta webbplatserna.

Men i slutet av oktober lämnade Mark Nottingham, ordförande i IETF HTTP and QUIC Working Group in en en officiell begäran om att byta namn på HTTP-over-QUIC och helt enkelt kalla protokollet för HTTP/3, och samtidigt överföra arbetet från QUIC Working Group till HTTP Working Grupp. Efter en tids diskussion godkändes Nottinghams förslag av övroga IETF-medlemmar, och HTTP-over-QUIC blir nu alltså nästa stora iteration av HTTP-protokollet – den teknik som ligger till grund för dagens världsomspännande nät.

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från Klicka här för att gå till orginal

Du kanske gillar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More