WordPress 5.0 är här – det behöver du veta

WordPress 5.0I förra veckan rullades så WordPress 5.0 till slut ut i skarp version – en av de mest omvälvande förändringarna av världens största CMS-plattform någonsin, och en av årets allra mest omtalade händelser för alla oss webbmänniskor. 

Som vanligt har ankomsten av en ny version inte enbart mötts av längtan och hyllningar – många WordPress-användare har oroat sig över hur deras webbplatser och webbarbete kommer att påverkas av de förändringar som version 5.0 innebär. Många är vi som inte ens hunnit sätta oss in det hela ordentligt. Så om du inte redan har järnkoll på WordPress 5.0 (versionen har tilldelats namnet “Bebo” till ära av den kubanska jazz-musiker Bebo Valdés), kommer en liten genomgång här.

Framför allt handlar oron och frågetecknen om en sak: Gutenberg, den helt nya blockbaserade redigeringsupplevelsen, som i WordPress 5.0 ersätter den välbekanta WYSIWYG-editorn (What You See Is What You Get). Gutenberg är ett projekt som faktiskt startade för flera år sedan, med målet att skapa en helt ny redigeringsupplevelse som gör det enklare för alla användare att skapa layouter. Den nya blockbaserade editorn är kort och gott det första steget mot en helt nytt sätt att arbeta över hela din WordPress-webbplats. Enligt WordPress utvecklingsteam kommer den nya editorn att göra det möjligt för dig att skapa anpassade sidor och inläggslayouter som helt enkelt inte var möjliga att få till tidigare – om du inte var en expert på att skriva kod.

”Den nuvarande editorn tog oss genom de senaste 14 åren. Vi vill att Gutenberg ska ta oss igenom de kommande 14 åren” –  Matt Mullenweg, grundare av WordPress

Enligt WordPress egen videoreklam är allt förstås bara glasklart och skinande effektivt att bara sätta igång med direkt:

Det ser ju förvisso rätt fantastiskt ut, eller hur? Nu är givetvis inte allt guld och gröna skogar. Som alltid med större WordPress-uppdateringar, särskilt av den här magnituden, finns en viss risk för att vissa delar av din webbplats börjar strula eller helt slutar fungera efter uppdateringen. I värsta fall kan du få rejäla problem med hela ditt tema.

Vi i bloggen, och Binero i allmänhet, brukar oftast vara snabba att skrika i uppdateringsmegafonen och uppmana er att så snart som möjligt uppdatera till nya versioner av alltinf, men den här gången vill vi faktiskt höja ett varningens finger. Missförstå oss inte, den nya versionen och Gutenberg-editorn är förstås framtiden och det nödvändiga steget att ta för WordPress-världen. Men, vi ska heller inte sticka under stol med att den nya versionen redan har fått en hel del kritik från missnöjda användare.

Se över kompabiliteten

En del webbhotell som hostar WordPress-installationer erbjuder sina kunder automatisk uppdatering till den senaste versionen så snart den är tillgänglig (vi på Binero låter kunden själv avgöra när det är dags för uppdatering, men vi försöker alltid kommunicera ut råd och berätta om vad en viss uppdatering innebär). Men WordPress 5.0 är som sagt ingen vanlig uppdatering, och dessvärre har inte alla tredjepartsutvecklare av plugins och teman hunnit anpassa och testa sina produkter så att de är hundra procent kompatibla med den nya versionen. Av denna anledning har väldigt många webbhotell nu meddelat att de kommer att vänta åtminstone till januari med att uppdatera sina kunders WordPress-webbplatser.

Med det i åtanke är det absolut på sin plats att först utvärdera allt och gå igenom din webbplats innan du hoppar i båten. Se först och främst till att sätta dig in vad den nya versionen innebär – och tänk över om du verkligen måste uppdatera här och nu. Och om du väl beslutar dig för att uppdatera bör du också säkerställa att ditt tema och alla eventuella plugins du använder fullt ut stöder WordPress 5.0. Och se alltid till att ha en säkerhetskopia av allting, om något skulle gå galet (vi tar automatiskt backup när du uppdaterar din installation). En del experter ger också rådet att vänta in den första buggfix-uppdateringen av WordPress 5.0 innan du trycker på gasen.

Går att använda klassiskt läge

Och om du inte känner dig bekväm med den nya arbetsmiljön men ändå vill uppdatera till den senaste versionen (det finns förstås mängder av fördelar med det, inte minst säkerhetsmässiga) så finns det ett officiellt WordPress-plugin som kallas Classic Editor. För dig som uppdaterar till WordPress 5.0 rekommenderar vi att du också installerar det här pluginet, eftersom det ger dig möjlighet att redigera ditt inlägg i antingen Classic Editor eller i den nya Gutenberg-editorn. Classic Editor kommer att stödjas fram till 2022, så du har gott om tid att ge dig själv en mjukstart med Gutenberg. Om du vill, vill säga.

Förutom den nya WordPress-versionen släpptes även årets nya grundtema Twenty Nineteen som är byggt för att fullt ut utnyttja kraften i Gutenberg-editorn. Här finns en liten genomgång av funktionerna i Twenty Nineteen.

Läs också mycket mer om WordPress 5.0 på WordPress officiella blogg. Vi gillar också den här guiden på WP Tavern.

Den här artikeln är skriven utav Binero och hämtad från Klicka här för att gå till orginal

Du kanske gillar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More